"Wanneer Mediteren echt Mediteren wordt"

In stilte zitten, je richten op de ademhaling en dan naar binnen keren.

Het klinkt leuk, maar wat is jezelf naar binnen keren nu eigenlijk?

Een terechte vraag! Terwijl ik het typ denk ik terug aan mijn jeugd, mijn kindertijd. Dat ik in bed lag in mijn veelkleurige op de groei gekochte pyjama van de HEMA. Dat doe je als kind natuurlijk regelmatig, maar die keer was het anders. Zo’n moment dat je nooit meer vergeet.

Mijn ademhaling was heel rustig en nam mij op de één of andere manier mee op reis. Er was een vreemde sensatie waar ik mij bewust van werd. Er ontstond een zacht gevoel van binnenuit dat steeds groter werd. Het vulde mijn hele lichaam, maar daar hield het niet mee op. Ik was verbaasd en verwonderd dat het gevoel ook buiten mijn kinderlijf ging. Mijn lichaam werd en was groter dan ik gewend was realiseerde ik mij. Over het waarom dacht ik niet na, het was er gewoon.

Inmiddels weet ik dat het een vorm van samensmelten was en dat ik mij over gaf aan het proces en dacht verder niet na. Ik was de waarnemer en tegelijkertijd het “object” van waarneming. Een gevalletje van onbewust bekwaam zeg maar.

Deze meditatieve ervaring uit mijn jeugd zegt iets over onze mogelijkheden als mens. Dat als wij ons kunnen overgeven aan of samensmelten met een proces of bewustzijn we er ons voordeel mee kunnen doen!

Maar hoe staat dat nu in relatie tot “Wanneer Mediteren echt Mediteren wordt.”

Voor veel mensen is de kalmte en rust die ontdekt wordt tijdens het mediteren voldoende. Dat is natuurlijk prima. Maar mediteren om alleen maar in stilte te zitten kent zijn grenzen en leidt tot niets structureels. Zelf noem ik het een meditatiefiets zonder bezielde ketting.

Wil je echt stappen maken dan heb je vertrouwen, moed en wilskracht nodig. En waarvoor? Om zeker in het begin te accepteren dat er een bewustzijn is dat groter is dan je ego. En jezelf er ook nog aan over geven. Ik spreek uit eigen ervaring, best wel een dingetje hoor!

Jezelf totaal overgeven aan de Bron van alle Leven, het Al, Brahma, Allah, God of de Onbegrensde Bewegener is niet niks. Ja, daar heb ik het over, maar die voelde je vast wel aankomen. (Ik zet er even nadrukkelijk bij dat het hier om het verheven bewustzijn voor en achter alle creatie gaat en beslist niet om de door de mens gecreëerde dogmatische versies.)

Als je die overgave stap voor stap in jouw meditaties toepast, brengt het je naar samensmelting of éénwording met datzelfde bewustzijn waar je jouw ontspannen en krachtige focus op richt. De innerlijk vreugde die je hierdoor van binnen waarneemt wordt steeds dieper en krachtiger. Je krijgt spirituele vleugels en brengt dat ruimere bewustzijn hier in deze realiteit. Tijdens je werk, hobby, vakantie of waar dan ook en voor het hoogste goed van jezelf en al het Leven overal.

Dat is “Wanneer Mediteren echt Mediteren wordt.”

O ja, neem het niet voor zoete koek aan hoor. Dat hebben wij eeuwen gedaan!

Gewoon Goed Onderzoek Doen.

Wandel in Liefde,

André