“Ik loop met angst en beven"

“Kom jij maar naar voren André. Maak jij die som maar op het schoolbord” hoor ik meester zeggen.

Het is 1973. Ik ben 10 en zit in de vierde klas van de lagere school.

O nee, meteen schiet de stress in mijn lijf. Krijg het warm en wil wegkruipen onder mijn schooltafel.

Ik loop met angst en beven naar voren. Mijn hart begint steeds sneller te kloppen. Ook mijn mond voelt al droog.  

Rekenen is niet mijn sterkste kwaliteit en nu moet ik ook nog voor de klas een som oplossen. Vol in het zicht van mijn klasgenoten. Alle aandacht is nu op mij gericht. Wat vind ik dit vreselijk.

Er valt krijt naar beneden als ik de cijfers op het schoolbord schrijf. De poging om de som uit te werken strand in een soort van mist in mijn hoofd. Het lukt gewoon niet meer. De spanning is mij teveel.

Weet niet hoelang ik zo voor de klas sta. Het voelt in ieder geval als een eeuwigheid. Ergens ver weg klinkt de stem van de meester; “Ga maar naar je plaats, want zo gaat het niet lukken.”

Volledig in mezelf gekeerd loop ik terug. Vol stress, onzeker en met minder zelfvertrouwen.

Terwijl ik mijn ervaring typ plopt er een lied in mijn gedachten. “Ik voel mij zo verdomd alleen.” Dat gevoel is herkenbaar. Het beschrijft dat moment in de vierde klas van de lagere school.

Wist je dat drie op de vier kinderen het moeilijk vinden om voor een groep te spreken. Door de stress  minder geïnspireerd raken. Hun talenten niet aan de wereld laten zien. Dat dit tot in de volwassenheid doorwerkt. Het je beperkt om vanuit eigen kracht te leven.

Je niet de enige bent!

Het liefst wil je natuurlijk geen belemmeringen ervaren. Vrijuit kunnen spreken! Om te delen wat je voelt of waar je enthousiast over bent.

Als ervaringsdeskundige ben ik onderweg gegaan. Ontdekte wat werkt en niet werkt. Ontwikkelde zelfvertrouwen en verbinding met mijzelf. Dat gun ik jou ook.

Daarom heb ik de training “Geïnspireerd schrijven en spreken” vorm gegeven. Het levert je het volgende op:

Kunt beter verwoorden wat je voelt

Meer zelfvertrouwen

Een kalme mind

Toename van je creativiteit

Ontwikkelt inzicht over jezelf

Bent meer in harmonie

Je leeft vanuit je eigen kracht

 Wil jij vrijuit kunnen schrijven en spreken?

Ga samen met mij op reis vanuit jouw hoofd naar je hart. Dan komen de inzichten vanzelf en kun jij weer leven vanuit jouw eigen kracht!

Wandel in Liefde.
André

Foto landingspagina Geïnspireerd Spreken en Schrijven.jpg